Co je to asijský handicap (AH) v kurzovém sázení?

Asijský handicap (AH) v sázení: vysvětlení a tipy

Všichni pravidelní online sázkaři hledají způsoby, jak zvýšit své šance na výhru. Jedním z nejlepších způsobů je použití asijského handicapu (AH). Tento způsob sázení může vypadat na první pohled složitě, ale jakmile ho pochopíte, otevře vám dveře k novým možnostem a strategiím. Vnímejte ho jako tajnou zbraň, kterou používají zkušení sázkaři, aby získali náskok nad bookmakery.

Představte si, že sázíte na fotbalový zápas a tým, který tipujete na výhru, dostane +1.5 AH. Zápas skončí remízou, při normálním typu sázení byste prohráli, protože jste sázeli na výhru domácích. Díky handicapu nejenže neprohrajete, ale dokonce vyhrajete. Zní to neuvěřitelně, ale asijský handicap úplně převrací pravidla hry. Nenabízí ho ovšem všechny sázkové kanceláře, protože většina hráčů s ním neumí pracovat. A ti zkušení zase takto mají nad sázkovkami přílišný náskok. V našem článku se dozvíte víc o tom, co to asijský handicap je, jak funguje, jaké má výhody a kdy se vám vyplatí ho využít.

Co to je Asijský handicap

Asijský handicap je druh sázky, který eliminuje možnost remízy ve sportovním zápase. To znamená, že máte pouze dvě možnosti: výhru nebo prohru. AH přidává nebo odečítá góly nebo body týmům, čímž vyrovnává šance a zvyšuje napětí při sázení. Existují různé typy AH: celý, poloviční a čtvrtinový.

Druhy Asijského handicapu

Klasický asijský handicap

Klasický asijský handicap (AH) je jednou z nejpoužívanějších forem handicapového sázení. Princip je jednoduchý: přidání nebo odečtení celých, polovičních nebo čtvrtinových gólů nebo bodů, aby se vyrovnaly šance obou týmů nebo hráčů. Tento typ sázení eliminuje možnost remízy, což znamená, že sázkař má jen dvě možnosti: výhru nebo prohru.

Jak klasický AH funguje?

V klasickém AH jsou tři základní typy handicapů:

  1. Celý handicap (např. -1, +2)
  2. Poloviční handicap (např. -0.5, +1.5)
  3. Čtvrtinový handicap (např. -0.75, +1.25)

Každý z těchto typů funguje trochu jinak a ovlivňuje způsob, jakým se vyhodnocuje sázka.

Celý asijský handicap

Při celém AH jsou týmu přidány nebo odebrány celé góly nebo body. Například ve fotbale, pokud tým dostane -1 AH, musí vyhrát o více než jeden gól, aby byla sázka vyhodnocena jako vítězná. Pokud vyhraje přesně o jeden gól, sázka se vrací. Celý AH spočívá v přidání nebo odečtení celých gólů nebo bodů. Například v hokeji -2 AH znamená, že váš tým musí vyhrát o tři nebo více gólů.

Příklad: FC Barcelona vs. Real Madrid, sázka na Barcelonu -1 AH. Výsledek: Barcelona vyhraje 2:0. Vaše sázka je vítězná, protože Barcelona vyhrála o dva góly.

Poloviční asijský handicap

Poloviční AH používá hodnoty jako +0.5 nebo -1.5. Pokud například tým dostane +0.5 ve fotbale, stačí, aby remizoval nebo vyhrál, aby byla sázka vítězná. Prohra znamená ztrátu sázky. Pokud třeba ve fotbale sázíte na tým s +1.5 AH, tento tým může remizovat nebo prohrát až o jeden gól a vaše sázka bude stále vítězná. Pokud tým prohraje o dva nebo více gólů, sázka je prohraná.

Příklad: Chelsea vs. Manchester United, sázka na Manchester United +1.5 AH. Výsledek: Chelsea vyhraje 2:1. Vaše sázka je vítězná, protože Manchester United prohrál pouze o jeden gól.

Čtvrtinové asijské handicapy

Tento typ AH kombinuje celý a poloviční AH. Pokud například tým dostane +0.75, vaše sázka se rozdělí na dvě části: +0.5 a +1. Pokud tým prohraje o jeden gól, prohrajete polovinu sázky a druhá polovina se vrací.

Čtvrtinový AH se vyjadřuje ve formátech jako -0.25, +0.75, -1.25, atd. Sázka se automaticky rozdělí na dvě části: jednu polovinu sázky na nejbližší celou hodnotu a druhou polovinu na nejbližší poloviční hodnotu.

Příklady využití čtvrtinového asijského handicapu v různých sportech

Čtvrtinový asijský handicap ve fotbale (-0.25 AH)

Pokud sázíte na tým s -0.25 AH, polovina vaší sázky jde na -0 AH a polovina na -0.5 AH. Pokud váš tým vyhraje, celá sázka je vítězná. Pokud remizuje, polovina sázky (-0 AH) se vrací a polovina (-0.5 AH) je prohraná. Pokud tým prohraje, celá sázka je prohraná.

Příklad: Juventus vs. AC Milán, sázka na Juventus -0.25 AH. Výsledek: Juventus vyhraje 1:0. Vaše sázka je vítězná, protože Juventus vyhrál.

Čtvrtinový asijský handicap v hokeji (+0.75 AH)

Pokud sázíte na tým s +0.75 AH, polovina vaší sázky jde na +0.5 AH a polovina na +1 AH. Pokud váš tým remizuje nebo vyhraje, celá sázka je vítězná. Pokud prohraje o jeden gól, polovina sázky (+1 AH) se vrací a polovina (+0.5 AH) je prohraná. Pokud tým prohraje o více než jeden gól, celá sázka je prohraná.

Příklad: Boston Bruins vs. New York Rangers, sázka na Rangers +0.75 AH. Výsledek: Rangers prohrají 2:3. Polovina sázky je prohraná, druhá polovina se vrací.

Čtvrtinový asijský handicap v tenise (-1.25 AH)

Pokud sázíte na hráče s -1.25 AH, polovina vaší sázky jde na -1 AH a polovina na -1.5 AH. Pokud váš hráč vyhraje o dva nebo více bodů, celá sázka je vítězná. Pokud vyhraje přesně o jeden bod, polovina sázky (-1 AH) se vrací a polovina (-1.5 AH) je prohraná. Pokud hráč prohraje nebo remizuje, celá sázka je prohraná.

Příklad: Novak Djoković vs. Rafael Nadal, sázka na Djokoviće -1.25 AH. Výsledek: Djoković vyhraje 3:1. Vaše sázka je vítězná, protože Djoković vyhrál o více než dva body.

Tříčtvrtinový handicap

Tříčtvrtinový asijský handicap je dalším specifickým druhem AH, který se často používá pro ještě přesnější vyrovnání šancí mezi dvěma týmy nebo hráči. Tento handicap se vyjadřuje ve formátu jako -0.75 nebo +1.75.

Jak tříčtvrtinový AH funguje?

Tříčtvrtinový AH se také dělí na dvě části: jednu polovinu sázky na nejbližší poloviční hodnotu a druhou polovinu na nejbližší celou hodnotu.

Tříčtvrtinový asijský handicap ve fotbale (-0.75 AH)

Pokud sázíte na tým s -0.75 AH, polovina vaší sázky jde na -0.5 AH a polovina na -1 AH. Pokud váš tým vyhraje o dva nebo více gólů, celá sázka je vítězná. Pokud vyhraje o jeden gól, polovina sázky (-0.5 AH) je vítězná a polovina (-1 AH) se vrací. Pokud tým remizuje nebo prohraje, celá sázka je prohraná.

Příklad: Real Madrid vs. Atlético Madrid, sázka na Real Madrid -0.75 AH. Výsledek: Real Madrid vyhraje 2:1. Polovina sázky je vítězná, druhá polovina se vrací.

Tříčtvrtinový asijský handicap v hokeji (+1.75 AH)

Pokud sázíte na tým s +1.75 AH, polovina vaší sázky jde na +1.5 AH a polovina na +2 AH. Pokud váš tým prohraje o jeden gól, celá sázka je vítězná. Pokud prohraje o dva góly, polovina sázky (+2 AH) se vrací a polovina (+1.5 AH) je prohraná. Pokud tým prohraje o více než dva góly, celá sázka je prohraná.

Příklad: Toronto Maple Leafs vs. Montreal Canadiens, sázka na Canadiens +1.75 AH. Výsledek: Canadiens prohrají 3:4. Celá sázka je vítězná, protože prohráli pouze o jeden gól.

Tříčtvrtinový asijský handicap v tenise (-1.75 AH)

Pokud sázíte na hráče s -1.75 AH, polovina vaší sázky jde na -1.5 AH a polovina na -2 AH. Pokud váš hráč vyhraje o tři nebo více bodů, celá sázka je vítězná. Pokud vyhraje přesně o dva body, polovina sázky (-1.5 AH) je vítězná a polovina (-2 AH) se vrací. Pokud hráč prohraje nebo vyhraje o méně než dva body, celá sázka je prohraná.

Příklad: Serena Williams vs. Simona Halep, sázka na Williams -1.75 AH. Výsledek: Williams vyhraje 6:3, 6:4. Vaše sázka je vítězná, protože Williams vyhrála o více než dva body.

Asijský handicap VS evropský handicap

Když porovnáme asijský handicap (AH) s evropským handicapem (EH), najdeme několik zásadních rozdílů. Oba druhy handicapů mají své výhody a nevýhody, a je důležité je znát, abyste mohli využít jejich potenciál naplno.

Možnost remízy

Asijský handicap (AH)

AH eliminuje možnost remízy tím, že přidává nebo odečítá půl body či čtvrtinové body. To znamená, že sázkař má vždy dvě možnosti – výhra nebo prohra.

Evropský handicap (EH)

EH zahrnuje možnost remízy, což znamená, že sázkař má tři možnosti – výhra, remíza nebo prohra. To může snížit pravděpodobnost úspěšné sázky.

Flexibilita sázek

Asijský handicap (AH)

AH nabízí více variant handicapů, jako jsou celé, poloviční a čtvrtinové handicapy, což poskytuje sázkařům větší flexibilitu a možnost přesněji vyrovnat šance mezi týmy.

Evropský handicap (EH)

EH je méně flexibilní a obvykle nabízí pouze celé handicapy, takže může být těžší přizpůsobit se specifickým podmínkám zápasu.

Výhody asijského handicapu oproti běžnému sázení

Vyšší šance na úspěch

Díky eliminaci možnosti remízy AH zvyšuje pravděpodobnost úspěšné sázky, protože máte jen dvě možné výsledky místo tří.

Minimalizace rizika

AH umožňuje vrácení části nebo celé sázky v případě, že výsledek je těsně vedle (např. remíza při -1 AH), což snižuje celkové riziko pro sázkaře.

Vyrovnání šancí

AH efektivně vyrovnává šance mezi silnými a slabými týmy tím, že přidává nebo odečítá góly/body. Sázení je tak napínavější.

Nevýhody asijského handicapu

Složitost

Pro začátečníky může být AH složitější na pochopení kvůli různým typům handicapů a způsobům, jakými výsledky sázek ovlivňují.

Ilustrace rozdílu na konkrétním příkladu – fotbal

Zápas: Arsenal vs. Chelsea

Asijský handicap

Pokud vsadíte na Arsenal s -1 AH, City musí vyhrát o více než jeden gól, aby byla vaše sázka vítězná. Pokud vyhraje přesně o jeden gól, vaše sázka se vrací. Pokud remizuje nebo prohraje, vaše sázka je prohraná.

Evropský handicap

Pokud vsadíte na Arsenal s -1 EH, City musí vyhrát o více než jeden gól, aby byla vaše sázka vítězná. Pokud vyhraje přesně o jeden gól, vaše sázka je prohraná. Remíza je samostatný výsledek, který můžete také vsadit.

Tabulka pro pochopení fungování Asijského handicapu

Asijský handicap

Výsledek zápasu

Výsledek sázky

Vysvětlení

Arsenal -1

Arsenal 3:1 Chelsea

Výhra

Arsenal musí vyhrát o více než 1 gól.

Arsenal -1

Arsenal 2:1 Chelsea

Vrácení (Push)

Pokud Arsenal vyhraje o 1 gól, sázka se vrací.

Arsenal -1

Arsenal 1:1 Chelsea

Prohra

Pokud Arsenal remizuje nebo prohraje.

Arsenal -0.5

Arsenal 2:1 Chelsea

Výhra

Arsenal musí vyhrát jakýmkoli rozdílem.

Arsenal -0.5

Arsenal 1:1 Chelsea

Prohra

Pokud Arsenal remizuje nebo prohraje.

Arsenal -0.25

Arsenal 2:1 Chelsea

Výhra

Arsenal musí vyhrát jakýmkoli rozdílem.

Arsenal -0.25

Arsenal 1:1 Chelsea

Poloviční prohra

Polovina sázky (-0.5) prohraná, druhá polovina (-0) vrácená.

Arsenal -0.25

Arsenal 0:1 Chelsea

Prohra

Pokud Arsenal prohraje.

Chelsea +1

Arsenal 2:1 Chelsea

Vrácení (Push)

Chelsea nesmí prohrát o více než 1 gól.

Chelsea +1

Arsenal 1:1 Chelsea

Výhra

Pokud Chelsea remizuje nebo vyhraje.

Chelsea +1

Arsenal 2:0 Chelsea

Prohra

Pokud Chelsea prohraje o více než 1 gól.

Chelsea +0.5

Arsenal 2:1 Chelsea

Prohra

Pokud Chelsea prohraje.

Chelsea +0.5

Arsenal 1:1 Chelsea

Výhra

Pokud Chelsea remizuje nebo vyhraje.

Chelsea +0.25

Arsenal 1:0 Chelsea

Prohra

Pokud Chelsea prohraje.

Chelsea +0.25

Arsenal 1:1 Chelsea

Poloviční výhra

Polovina sázky (+0.5) vítězná, druhá polovina (+0) vrácená.

Chelsea +0.25

Arsenal 0:1 Chelsea

Výhra

Pokud Chelsea vyhraje.

Asijský handicap na góly

Asijský handicap na góly se liší tím, že se sází na počet gólů v zápase, nikoliv na výsledek zápasu. Například, pokud sázíte na více než 2,5 gólu, musíte doufat, že v zápase padnou alespoň tři góly.

Výsledek zápasu

Asijský handicap na góly 2.5

Výsledek sázky

3 góly a více

více než 2,5

Výhra

Méně než 3 góly

více než 2,5

Prohra

Které české sázkové kanceláře nabízí hráčům asijský handicap?

Asijský handicap nabízí většina českých sázkových kanceláří, ovšem ne vždy a ne na všechny zápasy. Širokou nabídku sázkových příležitostí má třeba Fortuna nebo MerkurXTip. Asijský handicap ovšem najdete také v nabídce Tipsportu, Betana, Chance nebo Sazkabetu. V současné chvíli nenabízí asijský handicap třeba SynotTip, ovšem to nic neznamená. Online sázení je stále oblíbenější, hráči vynalézavější a sázkovky musí v tvrdé konkurenci držet krok a přidávat nové funkce. Asijský handicap je čím dál populárnější, proto se jistě brzy dostane do nabídky všech legálních sázkových kanceláří u nás.

author photo
Barbora Jiřincová

Redaktorka Barbora Jiřincová se už 3 roky věnuje psaní článků pro recenzní portály a hodnocení různých služeb a platforem. Jejím hlavním mottem je poskytnout čtenářům co nejpodrobnější informace, a přitom je textem neunudit. Zaměřuje se na články se sportovní tematikou, protože ke sportu má celý život blízko. Nejvíc ji to vždy táhlo k fotbalu, zimním sportům nebo dostihům.

Zobrazit publikace od Barbora Jiřincová

Číst dál

Daň z výhry ze sázek a v loterii 2024
Daň z výhry ze sázek a v loterii 2024
Jak se daní se výhry ze sázek a v loterii
Číst dál
k Barbora Jiřincová
2806
10 nejlepších středních útočníků na světě
10 nejlepších středních útočníků na světě
Top 10 nejlepších útočníků na světě 2024
Číst dál
k Barbora Jiřincová
1115
ČT sport plus: jak naladit na TV?
ČT sport plus: jak naladit na TV?
ČT Sport Plus představuje prostor pro živé přenosy ze sportovních klání, která se nevejdou do hlavního vysílání. Je tak docela dobře možné, že můžete svůj
Číst dál
k Barbora Jiřincová
796