Jak se daní se výhry ze sázek a v loterii

Daň z výhry ze sázek a v loterii 2024

Sázení je především zábava. Málokdo považuje hazardní hraní za pevný zdroj příjmu. Nicméně, peníze zde získat (i ztratit) můžete a zábava, nebo ne, stát si chce také tady ukrojit svou libru masa. Pokud totiž překročíte zákonem určený limit a spadnete do kategorie výherců, kteří musí své výhry danit, vězte, že neznalost neomlouvá. Nejdůležitější informace zní, že za své daně si zodpovídáte sami. Zatímco za hráče loterií srážku daně provede provozovatel, sportovní sázkaři a hráči automatů si musí sami podat daňové přiznání. A to také tehdy, pokud jsou zaměstnanci a běžnou daň z přijmu za ně řeší zaměstnavatel.

Než posmutníte a začnete se se svou výhrou pomalu loučit, přečtěte si tento článek. 

Snížení limitu pro zdanění hazardu na 50 000 Kč od roku 2024

Novela zákona o hazardu, která začala platit 1. ledna  2024 (zákon č. 586/1992 Sb.) přinesla nepěknou novinku. Limit, od kterého musíte podávat daňové přiznání ze svých výher v hazardních hrách, se snížil z 1 milionu Kč ročně na 50 000 Kč. To je hodně velký posun, zdanění se týká i menších sázkařů. Ale stále mějme na paměti, že novela začne platit až od roku 2024. Ovšem vzhledem k daňové politice současné vlády a ekonomické situaci státu si asi nemusíme dělat přílišné naděje, že by se limit někam posunul. Raději tedy s tímto limitem počítejme. Srážková daň u hazardních her činí 15 %.

Najde se zde ale jedna skulinka. Zákon o hazardu pro účel daní hází do jednoho pytle sportovní sázení a do druhého ostatní hazardní hry (ruletu, poker, výherní automaty a další živé a technické hry). Daňové přiznání budete tak podávat, pokud váš čistý příjem z hazardu v jedné z těchto kategorií přesáhne 50 000 Kč, ale navzájem se nesčítají. Zato se sčítají výhry od různých poskytovatelů.

Jedná se ovšem o čistý příjem, tedy vaše výhry mínus vklady a případné poplatky spojené se sázením. Ovšem i zde platí, že se nesčítají dva druhy hazardních her. Tedy, musíte odečíst od čistých výher ze sportovních sázek pouze náklady na sportovní sázení a od výher v živých nebo technických hrách vklady učiněné zde.

Příklad: U Tipsportu jste vyhráli 70 000 Kč za rok a vložili na hráčský účet 40 000 Kč za rok. U Betana jste vyhráli 40 000, ale zde jste vložili pouze 10 000 Kč. Váš čistý příjem za celý rok od obou poskytovatelů je tedy: 110 tisíc minus 50 tisíc, tedy 60 tisíc, a musíte podat daňové přiznání. Pokud ale zároveň sázíte třeba v Tipsport kasinu, kde vaše příjmy tvoří 50 000 Kč, ale s vkladem 30 tisíc, tak příjmy z kasina danit nemusíte

Daně z výher v loterii

Novela zákona o hazardu se dotkla také daně z výher v loterii. Také zde se bude srážet daň ve výši 15 % po překročení čisté výhry 50 000 Kč. Ale pozor, tady nemluvíme o celkovém součtu výher za jeden kalendářní rok jako u jiných druhů hazardu. Daň platíte až ve chvíli, kdy vaše výhra na jednom tiketu překročí 50 000 Kč a neodečítáte vklad. Pokud je vaše výhra nižší, nic neplatíte.

Hlavní výhodou hráčů loterie je, že sami nemusí podávat daňové přiznání. Poskytovatel daň odvádí a sráží za ně. Takže když vyhrajete nad 50 000 Kč, tak vám bude vyplaceno jen 85 % z výhry a poskytovatel vašich 15 % odvede státu za vás.

Zdanění sportovních sázek

Od roku 2024 došlo k zásadní změně a to, že pokud vaše příjmy ze sportovních sázek přesáhnou 50 000 Kč (za celý kalendářní rok 2024), budete muset na jaře dalšího roku (tedy 2025) podat daňové přiznání a zdanit své výhry částkou 15 %. Okruh osob, kterých se daňové přiznání týká, se podstatně rozšíří, a můžeme jen doufat, že to na berňáku zvládnou. Daňové přiznání podáváte sami

Zdanění výher v kasinu a pokeru

Pro daňové účely rozlišuje zákon tři druhy hazardních her: loterie, sportovní sázky a ten zbytek. Do poslední kategorie patří všechny hry v online i off-line kasinu, příjmy z karetních her jako je poker nebo třeba ruleta. Do konce roku 2023 platilo, že pokud váš čistý příjem ze všech těchto her nepřesáhl 1 milion Kč, nemuseli jste nic řešit. Čistý příjem opět znamená: vaše výhra minus vklad.

Nutno říct, že limit 1 milion byl vůči hráčům milosrdný a jeho snížení na 50 000 Kč okruh hazardních hráčů, kteří musí podávat daňové přiznání, značně rozšíří. Pokud tedy v roce 2024 vyhrajete víc než 50 tisíc Kč - opět vaše celkové výhry od všech poskytovatelů online i off-line minus všechny vaše vklady - tak odvádíte daň ve výši 15 % a musíte podat daňové přiznání. 

Vkladem se rozumí i částka, kterou vložíte fyzicky do banku při hraní pokeru naživo nebo naházíte do hracího automatu v podobě jednotlivých mincí. Těžko říct, jakým způsobem bude finanční úřad hlídat hraní off-line. Hrací automat vám asi nebude vystavovat stvrzenku ani na vydané, ani na přijaté mince. Na druhé straně při online sázení platíte převodem z účtu nebo vkladem na pobočce, na které vy i poskytovatel máte v ruce potvrzení. V takovém případě si vás finanční úřad snadno pohlídá.

Druh hry

Výše daně

Limit v roce 2023

Limit od roku 2024

Kdo odvádí daň

Sportovní sázky

15 %

1 milion/rok

50 000/rok

sázkař

Loterie

15 %

1 milion/rok

50 000/tiket

poskytovatel

Kasino, poker, automaty atd.

15 %

1 milion/tiket

50 000/rok

sázkař

Soutěže a slosování

15 %

10 000/výhra

10 000/výhra

poskytovatel

Daně ze soutěží, slosování a promo akcí

Možná vás napadlo, jestli speciální akce ve vašem kasinu je stejnou hazardní hrou jako běžné sázení z pohledu daní a zákona. Bohužel, ano, je. Bez ohledu na to, zda sázíte na běžnou kurzovní příležitost nebo na speciální skvěle výhodnou promo akci, z pohledu zákona a všeho, co jsme uvedli o daních, platí stejné podmínky.

Něco trochu jiného jsou různé spotřebitelské soutěže a slosování o ceny. Ty se totiž mezi hazardní hry nepočítají. Definovány jsou tak, že vstup do soutěže je určen nějakou podmínkou, kterou si provozovatel zadá - například zakoupení zboží nebo zodpovězení dotazu. Sám poskytovatel také není držitel licence pro hazardní hry. V takovém případě je už dnes limit nastaven poměrně nízko. Pokud vaše výhra přesáhne 10 000 Kč, pořadatel vám (bez ohledu na vaše náklady) automaticky strhne daň z výhry 15 % a odvede ji státu za vás.

author photo
Barbora Jiřincová

Redaktorka Barbora Jiřincová se už 3 roky věnuje psaní článků pro recenzní portály a hodnocení různých služeb a platforem. Jejím hlavním mottem je poskytnout čtenářům co nejpodrobnější informace, a přitom je textem neunudit. Zaměřuje se na články se sportovní tematikou, protože ke sportu má celý život blízko. Nejvíc ji to vždy táhlo k fotbalu, zimním sportům nebo dostihům.

Zobrazit publikace od Barbora Jiřincová